El retorno de la histeria

Josep Sanahuja

PDF

Este titulo responde al interés de abordar algunas manifestaciones de los síntomas en la clínica actual, a la luz de los medios que el psicoanálisis pone a nuestra disposición. Me apoyaré para ello en traer a primer plano la actualidad de la histeria, en una época como la actual, en que el discurso de la ciencia y de la psicopatología, con sus manuales al uso la han hecho desaparecer. La fatiga crónica, la fibromialgia, la anorexia-bulimia, el estrés postraumático…, la lista se puede alargar y encontraremos

Continua llegint

El malson

Josep Sanahuja

PDF

Podem dir que un malson és aquell somni que ve a interrompre el repòs. És a dir, sempre que hi ha una interrupció del repòs podem parlar de malson o somni d’angoixa, fins i tot quan el somni sigui plaent.

Tenim doncs tres elements per poder parlar del malson: el somni, que és per on es presenta el malson, l’angoixa com una manifestació particular, i la interrupció del repòs, que equival al despertar.

Continua llegint

Estrès, fòbia, crisi d’angoixa: un malestar d’època

Gemma Ribera

PDF

Parlar de l’estrès, les fòbies i les crisis d’angoixa com a manifestacions que tenen una prevalença significativa en el malestar que els subjectes contemporanis pateixen, no només s’evidencia en les nostres consultes. Des dels CAP als CSM els diagnòstics més freqüents solen tenir alguna d’aquestes presentacions: estrès posttraumàtic, estrès laboral, crisi d’angoixa reactiva (més freqüentment “d’ansietat”), crisi d’angoixa inespecífica…  D’altra banda les fòbies, clínicament, han augmentat.

Continua llegint

Reiniciem el curs on-line

La situació d’emergència sanitaria que viu el país fa que no es puguin reprendre les activitats presencials per un temps indeterminat. Per això, hem decidit donar continuitat a aquelles activitats que podem reprendre amb l’ajuda de suport virtual.
El calendari previst del curs sobre “La presència de l’angoixa en la clínica actual”, queda així:

Continua llegint

Comunicat

A causa de l’emergència generada pel Covid-19 i seguint les indicacions de prevenció de les autoritats sanitàries, suspenem totes les activitats com a mínim fins després de les vacances de setmana santa.

Els indicarem la data en què reprendrem les activitats amb antelació.